Kuchtění ve školní družině - 7.10.2015
V minulém roce jsme si ve školní družině
upekli perník. Společné pečení mělo u dětí úspěch, a tak jsme se
tentokrát rozhodli upéci si jablečný koláč - Hraběnčiny řezy. Děti
těsto samy uhnětly, koláč jsme upekli a pak společně snědli. Pro rodiče uvádím recepty:
Domácí lučina
Potřebujeme: čisté pláténko, nebo
bílý kapesník. Dále hrnec, cedník, 1 bílý selský jogurt Hollandia
(nejméně s 10 procenty tuku), jednu smetanu ke šlehání a sůl.
Hraběnčiny řezy
Potřebujeme: 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 5 vajec, 120 g cukru moučka, 250gmásla nebo hery, vanilkový cukr, jablka, podle chuti ořechy – nejlépe nasekané, skořici, rozinky ( nemusí být).
Postup: Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, žloutky,
120 g cukru moučka, máslo a zpracujeme pružné těsto. Menší půlku
těsta dáme (na dobu než připravíme těsto s jablky) do mrazáku. Zbylé
těsto rozvrstvíme na plech, vyložený pečícím papírem. Navrch
rozprostřeme nastrouhaná jablka, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí
a popřípadě ořechy a rozinkami. Dobrou chuť. Beáta Šnejdarová |