Kuchtění ve školní družině - 7.10.2015

V minulém roce jsme si ve školní družině upekli perník. Společné pečení mělo u dětí úspěch, a tak jsme se tentokrát rozhodli upéci si jablečný koláč - Hraběnčiny řezy. Děti těsto samy uhnětly, koláč jsme upekli a pak společně snědli.
Napodruhé jsme si vyrobili domácí lučinu, namazali ji na zakoupený chléb a opět si moc pochutnali. Do třetice  jsme si napěstovali řeřichu, nasypali ji na chleba namazaný florou a opět jsme si pochutnali. A od maminky pani Janouškové jsme dostali výborné  jahodové řezy; dostalo se na všechny.

Pro rodiče uvádím recepty:

 

Domácí lučina

 

Potřebujeme: čisté pláténko, nebo bílý kapesník. Dále hrnec, cedník, 1 bílý selský jogurt Hollandia (nejméně s 10 procenty tuku), jednu smetanu ke šlehání a sůl.

Postup: Jogurt smícháme v nádobě se šlehačkou, osolíme a promícháme. Do hrnce vložíme velký cedník, dáme do něj  pláténko, či dostatečně velký kapesník a přes něj přefiltrujte připravenou hmotu: To celé dáme do lednice a necháme odkapat syrovátku celých 24 hodin. Potom už jen mažeme na chleba.

 

Hraběnčiny řezy

 

Potřebujeme: 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 5 vajec, 120 g cukru moučka, 250gmásla nebo hery,  vanilkový cukr, jablka, podle chuti ořechy – nejlépe nasekané, skořici, rozinky ( nemusí být). 

 

Postup: Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, žloutky, 120 g cukru moučka, máslo a zpracujeme pružné těsto. Menší půlku těsta dáme (na dobu než připravíme těsto s jablky) do mrazáku. Zbylé těsto rozvrstvíme na plech, vyložený pečícím papírem. Navrch rozprostřeme nastrouhaná jablka, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a popřípadě ořechy a rozinkami.
Bílky ušleháme do tuha, přidáme trochu krupicového nebo moučkového cukru a ještě chvíli šleháme, až je sníh lesklý a hodně tuhý. Sněhem pokryjeme jablka a navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku. Upečeme ve vyhřáté troubě.

Dobrou chuť.

Beáta Šnejdarová