Výlet na Karlštejn

Blíží se čas Vánoc a tak jsme pro děti z naší  ŠD připravili na  sobotu 12. 12. 2015 výlet na Karlštejn. Výletu se zúčastnily děti 1. a 3. třídy vychovatelek sl. Jany Franciškové a pí Beáty Šnejdarové. Dále se zúčastnila pí Brchlová a také přítel sl. Franciškové.

Sešli jsme se v 7.40 na metru Stodůlky a odjeli na Smíchovské nádraží, odkud nám v 8.27 jel vlak na Karlštejn.

Jako první jsme navštívili Muzeum betlémů. Jedním z exponátů tam je unikátní velký mechanický loutkový Královský Betlém, který je doprovázen karlštejnskou pohádkou a hudbou  ze Smetanovy „Mé vlasti“. Odehrává se tu děj, při kterém například deset významných českých panovníků předává Ježíškovi dary, typické pro jejich osobnost a dobu. Celé představení končí vyzváněním zvonů.
Královský Betlém byl pro děti velkým zážitkem a vyžádaly si pustit pohádku opakovaně.
Prohlédli jsme si všechny betlémy a přesunuli se do výtvarné dílničky. V ní si děti vyrobily vánoční dáreček - voňavého andílka, nebo třpytkami zdobenou  vánoční kouli. Výrobky se dětem povedly a měly z nich velkou radost. Samozřejmě, že si je vzaly domů. Na závěr si děti zakoupily upomínkové předměty a posvačily.

Z Muzea betlémů jsme pokračovali do Muzea voskových figurín. Tam jsme se nejdříve  posadili do kaleidoskopického kina a zhlédli film o klenotech české historie: Například viděli jsme vzácné monstrance z Lorety, české korunovační klenoty, záběry z kaple Sv.Kříže na Karlštejně a jiné pozoruhodnosti.
Po filmu jsme si prošli  místnosti s exponáty ze života různých významných osobností. Jednou z nich byl Karel IV. a jeho 4 manželky, například Alžběta Pomořanská, která prý dokázala ohýbat železo holýma rukama). Dále zde byly místnosti věnované umělcům, kteří žili v různých dobách - jako například Boženě Němcové, Bedřichu Smetanovi a Antonínu Dvořákovi. Další zase byly věnované českým prezidentům. Představen zde byl i krutý život ve středověku – viděli jsme žalář, vězení a mučírnu, ale také různé řemeslníky, jako tesaře, kameníka, skláře, hrnčíře a různé zbrojnoše.

Po prohlídce jsme se přesunuli do nedaleké  restaurace U Adama, kde jsme si dali oběd. My tuto restauraci navštěvujeme každoročně, obsluha je rychlá a personál je k nám vždy milý a usměvavý. Zdarma dostáváme teplý čaj. Dětem chutnalo a z talířů všechno během chvilky zmizelo.
Po vydatném obědě jsme se prošli slavnostně vyzdobeným Karlštejnem a tu a tam se zastavovali v prodejních stáncích a v cukrárně.

Z Karlštejna jsme odjeli vlakem v 14. 55. Před 16. hodinou jsme již byli na metru Stodůlky, kde nás vítali rodiče.

Dětem se výlet velmi líbil a užili jsme si ho i my, dospělí. Ráno se zdálo, že nám počasí přát nebude. Nakonec se ale vyčasilo a bylo příjemně a bez deště. Škoda jen, že chyběl sníh, který by umocnil vánoční atmosféru.

Návštěvu Karlštejna s dětmi opakujeme každoročně. Pokud máte zájem, můžete si podrobný popis výletu staršího data přečíst na internetu školy v sekci INFORMACE – aktuality.

Beáta Šnejdarová